Menu

Előre és felfelé!

Előre és felfelé!

Jó ideje gondolkozunk azon itt a Klubkoncert.com-nál, hogy kéne írni egy sorozatot arról, milyen lehetőségei vannak annak a zenésznek, aki videóban is meg kíván jelenni a közönsége előtt. Volt már a témában egy írásunk, és jön is még pár. Most azonban, az első általunk megvalósuláshoz segített videó kapcsán közelebbi ismeretségbe kerültünk Kobe (Németh Kobe Dániel) és Kes (Németh Károly Kesneme) urakkal, vagyis az ImagiCORE csapatával. Bevallom, bár ismertem őket korábban - így is kerültek képbe Nagy Edi Runaway című dalából készült klip forgatásakor - a korábbi tapasztalatokhoz képest is kellemes meglepetést okozott, hogy milyen profin dolgoznak.

A videó el is készült. Szerintem - persze én elfogult vagyok - jól sikerült. Már gondolkozunk is további közös projekteken. Közben azonban szántunk egy kis időt egy beszélgetésre, ahol kértem őket, meséljenek pár mondatot magukról, és persze a videók készítéséről is.

Kik vagytok, és hogyan kerültetek kapcsolatba a videózással?

Kobe: Hát, én már gyerekkoromban. Még a régi, 8mm-es kazettával működő kézi kamerámmal videózgattunk a lakótelepi barátaimmal szinte mindennap. Vagy 10-12 3 órás VHS kazetta meg is telt különböző 3 perces előadásokkal, kisfilmekkel ilyesmi, szóval ez a világ, az alkotás eme formája mindig is boldoggá tett, felvillanyozott, ahogy most is. Később sokfelé sodort a szél, sokféle munkám volt, de valahogy mindig beleszövődött az életembe ez. Zenei "mini" pályafutásom során ismerkedtem meg Kessel egy házibulin, és rögtön meg is kértem, hogy az első "komoly" klipemet forgassuk le. A végeredmény egész menő lett, abban az időben különösképpen, és a közös munka is jól ment. Innen indult minden, a közös munka, ami igazából nem is munka, hanem hivatás, ugyanakkor nagyon jó buli is.

Kes: Közel 10 éves tervező grafikai munkálkodásomat váltotta fel a mozgókép. Pontosan azért, mert bár kellenek jó szórólapok, étlapok, borcímkék, de hosszútávon azzal nehezebb a megélhetést biztosítani, ha szabadúszó az ember. A film mindig is vonzott, csak nem volt eszközöm hozzá, így egy baráti beszélgetésből jött a döntés, hogy belevágok és megvettem az első videózni is képes dslr-gépem (majd fél éves spórolás eredményeként). Aztán 2012 februárjában már forgattam is az első videóklipet, amit mai szemmel persze már kicsit máshogy nézek, nevezzük inkább csak videónak.

Mi az, ami számotokra a legérdekesebb benne, mi az a 'filozófia' amit ti képviseltek?

Kobe: Előre és felfelé! A filozófiánk ez. Én úgy gondolom, hogy minden emberben munkálkodnak ősösztönök. Ilyen például az, hogy szüntelenül keresi a tartós boldogság érzését. A belső hang mindig megsúgja, merre kéne tartani, aztán ki meghallja, ki meg nem. Ez az egyik. A másik pedig az, (erről már beszélgettünk veled is) hogy a földi léte során nyomot hagyjon a világban. A videók készítésével - én úgy gondolom - talán mindkettő teljesülhet.

Kes: A változatosság és a folytonos kihívás. Mivel a legtöbb esetben a rendelkezésre álló költségvetés vagy minimális, vagy gyakorlatilag nincs is, így muszáj a kreativitásra támaszkodni, hogy mégis megtudjuk alkotni amit elterveztünk. Sokan a munkadíjat keverik a költségvetéssel, ami nagyon nem mindegy, mert a legtöbb esetben pont az a plusz keret hiányzik ahhoz, hogy ne részmegoldások legyenek, hanem kellékek, díszlet, szereplők, statiszták, stb. Ami mind mind pénzbe kerülne, és amitől igazán jól lehetne megvalósítani egy elképzelést.

A magam részéről mégis az alkotás iránti vágyamat elégíti ki. Mert olyan dolgot hozunk létre, ami sok emberhez jut el, még ha nem is tudják, hogy ki csinálta a kész filmeket, de részesei vagyunk egy adok-kapok körforgásnak, mert a munkánk lett az amit szeretünk. Szerencsésnek is érezzük magunk, hogy az alkotási vágy megélése és a megélhetésünk biztosítása így egyszerre működik.

A youtube ontja ránk a videókat. Mit gondoltok, vannak trendek a videók világában? És ha igen, ti tudtok ezekhez alkalmazkodni?

Kes: A trendet maguk a videókészítők alakítják, mi is figyeljük mások munkásságát, sőt ez szinte munkaköri kötelesség, mert látni kell és tudni, ki, mit és hogyan jelenít meg. Ez inspirál és egyfajta motiváció is, hogy mást, vagy máshogy alkossunk. Nekünk van egyfajta látásmódunk amit a kész filmjeink tükröznek. Zenei stílustól függetlenül ugyan, de azért vannak zsánerek amikre könnyebb vágni, ilyen az elektronikus zene aminek az ütemét könnyű megfogni és a videót hozzá illeszteni és gyors vágásokkal olyan anyagot készíteni ami látványilag elviszi a cuccot, persze ehhez is kell a jó nyersanyag.

Ha rendelkezésre áll a szükséges büdzsé, akkor mindent meg lehet oldani. A megvalósításnak az egyedüli akadálya az, ha nincs egy-egy fontos dologra pénz. Ez esetben is megoldjuk a feladatot, vagy áthidaljuk, vagy a lehető legköltséghatékonyabban, de kivitelezzük. Sokszor elmondtam már; az amerikai klipek nem azért olyan jók, mert az operatőri munka annyira egyedi, hanem mert óriási pénzeket beleraknak a kellékekre, ruhákra, kiegészítőkre. Gyakorlatilag ott az operatőr, rendező, világosító és a vágás a teljes költség egy kicsiny része csupán. Nálunk ez - főleg a feltörekvő előadóknál - fordítva van és ez nem könnyíti meg a munkánkat.

Kobe: Szerintem nincsenek trendek. Több különböző hozzáállás, rálátás, (kis szerencse is), anyagi és kapcsolati tőke összessége, és a csillagállások együtthatója az, hogy mi robban be, amit később úgymond mindenki valamilyen formában másolni próbál. Megjelenítésben nincs ilyen, hogy trend, szerintem. Bármiből lehet követendő példa. Klipeknél én azt szoktam mondani a zenészeknek, hogy legyenek merészek és úttörőek az ötletekben. Nem kell "olyant csinálni mint a másik" persze inspirálódni szabad, de nagyon rásimítani egy ismert vizuális világra, témakörre a saját videónkat nem szabad! De elkanyarodtunk, azt hiszem. A lényeg szerintem, hogy ha elhiszed, hogy trendet hoz amit alkotsz, akkor az lesz a követendő.

Mindent meg tudunk oldani. Nyilván az anyagi dolgok sokszor korlátozzák a fantáziát a zenekaroknál, előadóknál, de nem érzem nagyképű kijelentésnek azt, hogy kellő idő ráfordításával, és a munkájukat, hivatásukat kellő alázatossággal művelő emberek segítségével meg tudunk valósítani bármit ami itthon felmerülhet.

Szerintetek kinek, minek, miért és mikor éri meg videót készíteni, és nagyjából mennyit kell erre szánnia?

Kobe: Kinek éri meg? Ez érdekes kérdés. Attól függ milyen szűrőn keresztül nézzük. Ha az enyémen (már pedig engem kérdeztél) én azt mondom; mindenkinek. És ez nem marketing. Amikor én az első klipemet készítettem, nem is volt kérdés, hogy megéri e vagy sem, lesz-e belőle ismertség, vagy pénz. Persze belül ott motoszkált ez, de aki művész, vagy kreatív szakmában tevékenykedik, az tudja jól, hogy maga a négy fal közötti alkotás is szuper érzés lehet, és ha van valami gondolata valakinek, amit így vizuálisan akar kifejezni, akkor az ne habozzon. Tehát mindenkinek megéri készíteni, ha másért nem, akkor azért, hogy a gyerekeinknek majd szétröhögött fejjel meg tudjuk mutatni, hogy milyenek is voltunk fiatalkorunkban.

Kes: Egy videoklipnek tételesíthető összegei vannak. Rendezés, forgatókönyvírás, operatőr, vágás. Ezenfelül minden más ami az elképzeléshez kell, vagy pl az útiköltség, ha olyan a távolság. 200.000 Ft-tól már tudunk beszélgetni és tudunk úgy dolgozni, hogy jól érezzük magunkat. Azoknak javaslom, hogy kezdjenek bele a klipkészítésbe akiknek van tervük, nem 3 hónapra, hanem 3 évre és azt amennyire lehet tartják is. Nem egy alkalommal és nem egy előadó esetében láttuk, hogy ahogy jött, úgy el is tűnt, mert a pillanatnyi fellángolást nem követte további munka. Gondolok itt arra, hogy egy klip az jó, de a közönség érdeklődését fent kell tartani és produktívnak kell lenni, mert a mai világban aztán végkép lemarad aki nem halad. Forgatni évente egy klipet nem jó taktika, de 12-őt forgatni is butaság. Az adott előadónak, bandának kell felállítani, mit szeretne elérni, mit szeretne kifele mutatni és ha csinálják, csinálják teljes lendülettel, még ha eleinte nem is annyira kifizetődő. 

Ki a jó ügyfél? Aki pontosan tudja mit szeretne, vagy aki hagy teret a ti kreativitásotoknak is?

Kobe: Minden személyiség tanít valamire bennünket. Ez lehet most túlontúl spirituálisan hangzott, de én örülök mindenféle embernek, akivel dolgozom. (Neked is örültem, igen. ) Lehet, hogy abban a pillanatban mondjuk nehéz vele vagy nem találjuk meg elsőre a közös hullámhosszt - bár ez nagyon ritka, talán nem is volt még ilyen - de ha van/volt esetleg a munka során egy-egy olyan dolog, ahol kicsit ütköztek az elképzelések, amivel meg kellett birkózni, nos, azokra a pillanatokra utólag már örömmel gondolok. Ha a spirituális vonalat picit háttérbe teszem, akkor pár mondatban tudok másképp is válaszolni. A ügyfél maradjon ügyfél, és érezze jól magát. Minden másról mi gondoskodunk. Én kliprendezőként még sosem ültem egy zenész mellett sem, hogy ezt a billentyűt inkább hosszan nyomnám le... Ők ehhez értenek, mi meg a mi dolgunkhoz. Ha mindenki beleadja a közösbe amiben ő jó, akkor születnek igazán frankó dolgok a világban! Mi ebben hiszünk, így haladunk. Előre és felfelé!

Nos. Ez persze végszónak is jó. Talán átjött, hogy a két srác igazán jól kiegészíti egymást, képviselve van a spiritualitás és a racionalitás is. És jó ez így. Az bizonyos, hogy az ImagiCORE csapatát mindenképp érdemes megkérdezni, ha bárki videó készítésben gondolkozik. A mi NAGYEDiproject videónk esetében meglehetősen konkrét elképzelésekkel kerestük őket, de a végeredményhez mégis sok ötlettel járultak hozzá, a kész videó azért más - jobb! - lett, mint amit eredetileg terveztünk. De tudom azt is, hogy ha valaki konkrét elképzelések nélkül fordul hozzájuk, akkor sincs baj, akár már az adott dal meghallgatása, és néhány kérdésre adott válasz beindítja az agytekervényeiket, és bizony igazán jó végeredmény születhet a bátortalan kezdeményezésből is. Szóval, ha van egy jó dalotok, keressétek bátran a fiúkat, például a Facebook oldalukon.

A poszt végére idelinkelem a »mi« videónkat, ha valaki még nem látta volna, mindenképp fülelje meg:

Utolsó módosítás: kedd, 23 január 2018 08:21
Több poszt ebben a témában: « Zenekarok, tervek, miegymás... Amberjack »

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?