Menu

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/components/com_k2/models/item.php on line 763

Solidmen - tabuk nélküli rock n'roll

Solidmen - tabuk nélküli rock n'roll

A február közepén rendezendő „Csalódott szerelmesek éjszakája” koncert első színpadra lépő zenekara a Solidmen lesz. Tőluk is megkérdeztük, hogyan és miért és egyáltalán, szóval mit is gondolnak erről az estéről. Lustaságom szervezési nehézségek okán írásban küldtem el a kérdéseket, és úgy is jöttek a válaszok a zenekar frontemberétől, Oláh Róberttől.

- Hogyan kerültetek a „Csalódott szerelmesek éjszakája” koncertprogramjába?

Ennek rendkívül prózai oka van: a management megkérdezte, hogy jó-e az időpont, mi pedig rábólintottunk. Sajnos a zenekar legtöbb tagja boldog kapcsolatban él, de a női szakasz biztosan csalódott lesz, hogy ilyenkor is zenélni mennek, szóval beleillünk a képbe. Én (Oláh Róbert, frontember) annál inkább, mivel még boldogtalan párkapcsolatban sem élek, emiatt kicsit csalódott is vagyok folyton.

Egyébként – vigyázat, közhelyes mondatok következnek – a szerelmet tartom talán a világ egyik legszebb érzésének, valószínűleg azért is becsülöm ennyire, mert ritkán volt hozzá szerencsém. A Solidmen zenéje amúgy sem túl vidám, hiszen a gondolkodó ember életének kérdésfolyamát valahogyan papírra kell vetni, majd meg kell énekelni. Amikor szerelmes vagy, szar szövegeket írsz, hát, nekem tetszik a legtöbb szövegem, ha értitek, hogy mire gondolok.

Persze, főleg a mainstream popzenében vidám az élet, de ezt általában pont azért írják a nagyon ügyes zeneírók, hogy ki tudjanak szakadni a hallgatók az aktuális hűtlen barát/nő, barom főnök, céltalan tengődés mindennapjainak gondjai alól. Én nem félek komolyabb és elgondolkoztatóbb témákhoz nyúlni a szövegekkel, cserébe nem is járnak a szórakozni vágyó emberek a koncertjeinkre. Pedig ha tudnák, hogy milyeneket bulizunk utána a közönséggel, biztosan eljönnének!

- Miért ezt a nehezebb műfajt, vagy felfogást választottátok?

Nem mi választottuk. Hiába akarok én arról írni, hogy lehet zöld az ég és kék a fű, ha nem ez van bennem. Számomra a zene a belső világom kitárása, csakúgy, mint az írás, ezeket nem tudom megerőszakolni. Ha feljön bennem egy érzés egy adott történéssel kapcsolatban – ami lehet a szerelmes csalódás is – azt meg fogom énekelni. Persze ha pozitív érzés jön fel, azt is, nem vagyok depressziós, semmi gondom az élet vidám oldalával, sőt. Csak egyszerűen úgy gondolom, hogy a vidámság intim, azt magunknak akarjuk, a bánathoz meg mindenki kell, hogy segítsenek. De ezt a gondolatot el ne lopjátok, mert ez a következő könyvem alappillére és már a felénél tartok.

- Mennyire vevő a mai közönség a dalaitokra?

Tény, hogy ez a nehezebbik út. Szerencsére a zenekar tagjai zeneileg már szépen összecsiszolódtak, értjük és szeretjük, amit a másik csinál, közösen dolgozunk a dalokon. Öt éves lesz márciusban a Solidmen, voltak jobb és rosszabb időszakok. Ez most pont egy jobb, nagyon izgalmas dolgok történnek nálunk. Lett ugyanis management, a Mertez, lett egy komoly kiadó, a Hunnia Records, megyünk stúdióba, hogy egy áthangszerelt, vonósokkal és billentyűvel kiegészült albumot rögzítsünk. Na meg pár hónap alatt százezernél is többen nézték meg Facebookon az új klipünket (ez pont egy vidám(-szerű) szám, gyorsan nézzétek is meg, amíg meg nem gondoljuk magunk). És egyre többen járnak a koncertjeinkre, gratulálnak, viszik hírünket. Tetszik nekik, amit csinálunk, ami mindenképpen jó érzés. Hogy a nagy fesztiválok, a zenekar-elosztó királyok, meg a pályázatok bírái hozzánk se szólnak? Ez van. A zenénk nem éppen eladható. De nincs annál jobb, ha tényleg a Te saját zenéddel állsz fent a színpadon.

Szóval úgy érzem, hogy jó úton járunk, de én sajnos mindig ezt éreztem, akkor is, amikor egy darab ötvenéves punk volt a közönségünk. Tudod miért? Mert a koncertünk végén elénekeltük vele a Bella Csáót, amit állítólag mindig minden zenekartól kér tíz éve, de még senki sem tette meg. Hozott cserébe egy tálca zsíroskenyeret. Gondolj bele, ha százan vannak! Annyi számot nem lehet elénekelni. Jobb volt ez így. De azért legyetek már egyszer százan, légyszi!


A zenekarról amúgy persze azt is érdemes tudni, hogy három évvel az első album után tavaly jelent meg a második nagylemez, "A Város fölött" címmel. Az első albumon megismert felfogás maradt a mostaninál is: kötetlen kalandozás stílusok és hangulatok között. Azonban a hozzáértők szerint ez nem jelent káoszt és rendezetlenséget, sőt, ez az eddigi legkiforrottabb és legegységesebb Solidmen hanganyag, amit az is bizonyít, hogy a Hunnia Records fantáziát látott a csapatban, így az ő gondozásukban jelent meg az album.

A Kuplungban rendezendő szuperkoncertről már írtunk, az esemény Facebook eventje pedig emitt található

Róbert javaslatára ezt a klipet rakjuk be a zenekartól. A klipben süt a nap, meg kéklik a tenger. A kuplungban ezek közül egyik sem igazán lesz meg, de mi továbbra is hiszünk az élőzene varázsában, szóval gyertek csak el, csalódottan vagy boldogan, az most annyira nem is fontos:

 

Utolsó módosítás: vasárnap, 04 február 2018 15:28

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/-www/klubkoncert.com/htdocs/klubkoncert_com/templates/gk_rockwall/html/com_k2/templates/default/item.php on line 195

Mondja el véleményét:

Kérjük gondolja át, mit szeretne írni... A hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg. Kérjük ne használjon HTML kódokat. Köszönjük.

Belépés

Elfelejtette jelszavát? / Elfelejtette felhasználónevét?